Almanak
Dış Politikada Kadınlar Almanağı, 2022'de dünyayı kadın odaklı bir mercekle ele alıyor. Ukrayna'daki savaştan NATO'nun 2022 önceliklerine, Brezilya ve İsrail'deki seçimlerden Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'ne ve COP27 toplantılarına kadar 2022'nin ana olaylarını özellikle kadınların durumunu vurgulayarak ele aldık. 2022’nin önemli olayları kadınları nasıl etkiledi, gelişmeler karşısında kadınlar ne yaptı soruları yılın envanterini çıkarırken bize yol gösterdi.
Dış Politikada Kadınlar, kadın-barış-güvenlik gündemi hakkında farkındalık artırmaya, farklı coğrafyalardaki kadınların seslerini duyurmaya, onlardan haber vermeye ve kadınların uluslararası politikadaki rolünün altını çizmeye devam ediyor. Bu sene Dış Politikada Kadınlar Almanakı daha da özel. Bu yıl Almanakın içeriğinde de kadınlar ve güvenlik konularına daha çok yer ayırdık. Ayrıca bölümlerin büyük bir kısmını da öğrencilerimizle ya da meslektaşlarımızla beraber yazdık.
Dış Politikada Kadınlar İnisiyatifi’nin 2019 Almanak’ının önsözü “2019 kadınların her alanda artan biçimde seslerini duyurabildikleri, sokağa çıktıkları ve sosyal medya üzerinden haklarını, isteklerini ve sitemlerini dillendirdikleri bir yıl olarak kayıtlara geçti” cümlesiyle başlıyordu. 2020 de elbette yine kadınların yılıydı. Ancak COVID-19 pandemisi hem gündemlerimizi hem de hayatımızı hayal edemeyeceğimiz şekillerde değiştirdi.
Virüs, tabiri yerindeyse, bizi kırdı geçirdi. Sevdiklerimizi aldı, hasta etti, evlerimize hapsetti, tüm bakım işlerini sırtımıza yükledi. Görünmese de, ustalıkla yaptığımız pek çok işi aynı anda yapma becerilerimiz sonuna kadar denendi. Çalışmak, öğretmek, yedirmek, yıkamak –çok yıkamak, eğlemek, eğlendirmek belki de hiç bu kadar iç içe geçmemişti. Dünyada ve Türkiye’de pek çok kadın eşlerinden, partnerlerinden, ailedeki yakınlarından fiziksel ya da psikolojik şiddet gördü. Birleşmiş Milletler, 2020 yılında dünyada 243 milyon kadın ve kız çocuğunun, yakını tarafından cinsel taciz ya da fiziksel şiddete uğradığını bildirdi. Ancak pandemi karşısında yine kadınlar vardı. Krizi daha iyi yönettiler, kendi hakları için mücadeleden vazgeçmediler ve hayat kurtardılar. Kadınlar olarak, Deniz Sert’in bu Almanak’ın önsözü için yazdığı gibi, kendimize ait bir odaya ne kadar ihtiyacımız olduğu yeniden ortaya çıktı.
Türkiye’de de kadınlar mücadelelerini sürdürdüler ve sürdürüyorlar. Biz de bu Almanak’ta her birimiz kendi uzmanlık alanlarımızda, çalıştığımız konularla ilgili bir kayıt tutmak istedik. Gelişen yapısıyla Dış Politikada Kadınlar İnisiyatifi (DPK) çatısında önceki yıllarda çıkardığımız yıl sonu mektupları yerine, “2019 Nasıl Geçti?” diye sorarak, ihtiyaç duyduğumuzda başvurabileceğimiz bir kaynak oluşturduk.
Hepsi alanlarında uzman, televizyonlarda kavgalı TV programları yerine öğrencileriyle, diledikleri ortamlarda uzmanlarla, kendi köşe yazılarında, röportajlarında görüşlerini paylaşan DPK’lılardan görüş istedik. Böylece dünya ve Türkiye için 2019’dan 2020’ye devrolan 19 sorunu, ilgili konuların uzmanı üyelerimizin çok değerli katkılarıyla derledik